Yrityslainan ottamista kannattaa suunnitella

Yrityslainan ottaminen on iso juttu sekä yritykselle että yrittäjälle itselleen ja sitä kannattaa suunnitella kunnolla ja ottaa avuksi erilaisia laskelmia. Yrityslainan noston takana on aina jokin tarve, mihin ulkopuolinen rahoitus aiotaan käyttää ja tätä kannattaakin pohtia tarkkaan ennen lainan ottamista. Yrityslainaa myöntäviä tahoja on myös useita, ja niitä kannattaa vertailla tekemällä yrityslaina vertailu. Kuten yksityishenkilöidenkin lainoissa, myös yrityslainoissa voi olla suuria eroja eri lainanmyöntäjien välillä.

Mihin yrityslainaa tarvitaan?

Yrityslainaa ottavat niin pienet kuin suuretkin yritykset. Aloittava yrittäjä saattaa joutua rahoittamaan alkukustannuksiaan vieraalla pääomalla jo ennen kuin tuloja on alkanut kertyä. Liiketoimintasuunnitelma auttaa tällöin yrittäjää hahmottamaan kokonaisuuksia sekä suunnittelemaan yrityksen tulevaisuutta. Omaa osaamistaan tarjoava yrittäjä saattaa tarvita melko vähän alkupääomaa, mutta suuremman tuotannon aloittamiseen tarvitaan jo yleensä sellaisia investointeja, jotka kannattaa suunnitella erityisen huolellisesti. Markkinatutkimuksesta saattaa olla apua asiakaskunnan kartoittamiseen ennen toiminnan aloittamista.

Jo toiminnassa olevat yritykset ottavat usein lainaa uusien investointien tekemiseen sekä toimintaansa laajentaakseen. Jos tarvitset lainaa vaikka henkilökunnan lisäämiseen, ota huomioon se, että maksuja kertyy jo ennen kuin volyymi on ehtinyt kasvaa ja tuottaa lisää tuloja.

Suunnittele takaisinmaksu

Myös yrityslaina tulee suunnitella niin, että se on mahdollista maksaa takaisin sovitussa ajassa. Vaikka tarve ajaakin yleensä lainan nostopäätöstä kohti ja määrittelee yleensä myös nostettavan summan, kannattaa pitää mielessä se, ettei sovi yritykselle liian tiukkaa maksuaikataulua. Alkaako uusi investointi tuottaa heti lisää tuloja vai kestääkö uusien asiakkaiden löytymisessä hetki aikaa, ennen kuin lisää tulosta alkaa syntyä ja lainan lyhennyksiä voidaan alkaa maksaa? Kaikki tavalliset yritystoiminnan kulut tulee kuitenkin myös maksaa ajallaan, mikä saattaa rasittaa lainan takaisinmaksua. Kassavirtalaskelma auttaa tulojen hahmottamisessa ja se kannattaakin laatia realistisesti.

Mistä yrityslaina kannattaa ottaa?

Yrityslainan ottamista kannattaa suunnitella tarkkaan, mutta kun laskelmat ovat kunnossa ja päätös investoinnista tehty, yrittäjän tulee päättää, mistä rahoitus hankitaan. Yrityslainaa myöntävät sekä suomalaiset pankit, sijoitusfirmat että muut luotonantajat. Erilaisiin tarpeisiin on kehitelty erilaisia lainoja. Toisinaan vakuudeton laina saattaa sopia pienlainaa kaipaavalle yritykselle, kun taas suurempaan investointiin saatetaan tarvita toisenlainen lainatuote, sekä vakuuksia yrityksen taholta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *